Muziek Netwerk Salland is jarig en gaat veranderen
Muziek Netwerk Salland is jarig en gaat veranderen
MNS, waarom eigenlijk ?
In 2024 bestaat Muziek Netwerk Salland (MNS) 10 jaar. Onder het motto "zelf muziek maken, samen muziek maken" hebben wij instrumentaal muziekonderwijs gebracht in tal van basisscholen.
Waarom eigenlijk ? Omdat wij vinden dat élk kind, ja élk kind de gelegenheid moet krijgen om op muziekinstrumenten te spelen. Want muziek ontdekken maakt blij, je ziet de kinderen de uitdaging aangaan en glunderen. Muziek verrijkt, muziek tilt je op. En muziek maakt ook slim; dat vertellen de breinwetenschappers nu al jaren.
Er is maar één plek waar je alle kinderen kunt bereiken en dat is de basisschool. Daar werd niet veel gedaan aan instrumentaal muziekonderwijs. Ook buiten school was (en is) het niet goed gesteld met leren spelen op een instrument. Gesubsidieerde muziekscholen zijn in veel gemeenten wegbezuinigd. Wat ook meespeelt is dat er tal van andere vormen van vrije tijdbesteding mogelijk zijn geworden. Dat merkten de muziekverenigingen in Salland. Zij kregen te weinig jonge aanwas. Om daar iets aan te doen namen enkele muziekverenigingen 10 jaar geleden het initiatief voor een samenwerkingsverband: Muziek Netwerk Salland.
De formule van het Leerorkest
Samen spelen in een orkest binnen schooltijd, dat was de kern van ons werk op tal van basisscholen. Kinderen konden kiezen uit allerlei instrumenten: slagwerk, blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en meer. Zij kregen in kleine groepen les van onze professionele muziekdocenten. Na een aantal weken was er een feestelijk concert voor familie en vrienden, soms ook voor bewoners van een zorginstelling. In de afgelopen jaren hebben duizenden kinderen met plezier in een Leerorkest gespeeld, op trompetten, saxofoons, gitaren, violen, trommels. Ook tijdens korte projecten hebben leerlingen van de basisscholen volop genoten van zélf muziek maken.
Jáár in jáár uit zijn alle benodigde muziekinstrumenten vanuit een centraal instrumentendepot naar de scholen gebracht en weer opgehaald. Daar hadden wij onze vrijwilligers voor, een stuk of 20. Sommigen spelen zelf bij een muziekvereniging.
Na de mooie ervaring in het leerorkest maakten meerdere kinderen de overstap naar een muziekvereniging, harmonieorkest of fanfare in het eigen dorp. Dat was ook de bedoeling. Het aantal nieuwe jeugdleden wisselde nogal, per jaar en ook per muziekvereniging.
De toekomst: van Leerorkest naar Klasse(n)orkest
Om verschillende redenen gaat de organisatie van de leerorkesten voor de basisscholen veranderen. Het huidige bestuur - allemaal vrijwilligers - en ook de coördinator zijn toe aan wat anders. Maar nieuwe bestuursleden waren jarenlang niet te vinden. Er is nieuw élan nodig om muziek maken onder schooltijd te behouden voor de Sallandse basisscholen. Ook moeten nieuwe wegen worden gevonden om schoolkinderen in contact te brengen met de muziekvereniging in hun dorp.
Na 10 jaar draagt MNS de muziekeducatie in de basisscholen over aan de stichting TacT Muziek, een professionele organisatie die ook elders in Overijssel actief is. Voor hun Klasse(n)orkest, een vorm van leerorkest, werken zij in principe altijd samen met de plaatselijke muziekvereniging. Meerdere muziekdocenten, bij MNS zzp-ers, treden in dienst van TacT Muziek en ook onze vrijwilligers blijven actief meedoen.
Intussen zijn er drie nieuwe bestuursleden voor MNS opgestaan. Zij vertegenwoordigen de lokale muziekverenigingen. Dit nieuwe MNS gaat zich toeleggen op onderlinge samenwerking en versterking van de lokale muziekverenigingen. En uiteraard gaat MNS samenwerken met TacT Muziek.